Arhiva

Izbori 2012

izbori2012

  Na 30 biračkih mesta u opštini Svilajnac (u prvom krugu izbora 06.05.2012.) od 25.514 upisanih birača na izbore je izašlo 14.497 (56,85%) birača. Ukupno je bilo oko 4% nevažećih listića.

  Finalni rezultati izbora za predsednika Srbije u opštini Svilajnac (u drugom krugu izbora 20. maj 2012.)

Panasonic u Svilajncu

panasonic screen_160  Dobio sam nekoliko poruka i komentara u kojima mi se zamera što nisam propratio dolazak raznih svetskih kompanija u Svilajnac. Na ovim stranicam pojaviće se fotografije kada bude imalo šta da se fotografiše, kada fabrike budu građene i izgrađene. Priče i najave o velikim investicijama već su objavljene u najčitanijim dnevnim novinama i na najposećenijim internet portalima a ja ću ovde u vizuelnoj formi prikazati stanje na terenu. Svi koje Svilajnac zanima videće i fabrike i plantaže i vesele radnike kako žure na svoja nova radna mesta čim do toga bude došlo. U video prilogu možete videti najavu dolaska multinacionalne korporacije "Panasonic" u naš grad...maj 2010.godine.

Panasonic je počeo sa radom početkom 2011.godine

Izbori, maj 2008.godine

svilajnac31-12-2008  Za 11.maj 2008.godine raspisani su parlamentarni i lokalni izbori. Predizborne aktivnosti su u toku i u Svilajncu. Stara poslovica kaže da na dva srbina idu tri stranke, što sada nije sasvim tačno. Za kandidaturu na lokalnim izborima svaka stranka treba da prikupi 30 potpisa po kandidatu za odbornika što kada se preračuna (30x48=1440) dovodi do teoretski mogućeg broja od maksimum desetak partija, učesnika na izborima. Kako će se situacija razvijati i ko sa kim i protiv koga vodi kampanju videćemo a kada se prebroje rezultati izbora moći ćemo i da zaključimo kuda se zaputila naša zemlja i naš grad, na zapad ili na istok, ili ćemo ostati da tapkamo u mestu i da kukamo nad svojom sudbinom. Na ovom mestu imate postavljeno virtuelno glasanje (kasnije će tu biti i pravi rezultati) pa posetioci sajta, kao i ranije, mogu da glasaju i pre izbora.

  Na izborima u Svilajncu ubedljivo je pobedila Demokratska stranka sa preko 44% na Parlamentarnim i skoro 39% na lokalnim izborima. Mandate u Opštinskoj skupštini Svilajnca podeliće 5 stranaka: DS 21, SRS 9, ZBOS 8, DSS 5, PZS 4 (SPS, LDP i Naša a svetska nisu prešli cenzus od 5%).

  Nova predsednica opštine Svilajnac je Gorica Dimčić - Tasić iz G17 plus, odlučili su na sednici SO Svilajnac odbornici koalicije DS i G17 plus i Pokreta za Svilajnac. Većinska odbornička grupa, koja ima 25 od ukupno 47 mandata, izabrala je za zamenika predsednice opštine Predrag Milanović iz DS-a. Sednicom je na početku presedavao, kao najstariji odbornik, dosadašnji predsednik opštine Dobrivoje Budimirović Bidža, ali je ubrzo napustio zasedanje.

Referendum, jesen 2007.godina

opozovi2  Krajem leta i početkom jeseni 2007. aktuelna tema u Svilajncu je bilo pokretanje inicijative za smenu predsednika opštine Svilajnac, Dobrivoja Budimirovića - Bidže. Inicijativu za raspisivanje referenduma su pokrenule opozicione stranke, Demokratska stranka, Liberalno demokratska partija, G17 plus i Demokratska stranka Vlaha. Ja neću da iznosim mišljenje o kvalitetu trenutno vladajuće garniture u Svilajncu već bih posetioce sajta zamolio da to urade upisivanjem svog ličnog stava u forum. Pored upisivanja svog stava u forum možete i glasati za jedan od dva ponuđena odgovora u vezi referenduma.

   Na referendumu građani Svilajnca su odlučili da sve ostane onako kako jeste, bar za sada, rezultatom od 49,95 % (plus nevažeći) listići, prema 47,66 % (bez nevažećih listića). Ovih dana razni mediji su javljali o veličanstvenoj pobedi a ja ću malo da se odmorim od "informisanja" pošto mi se čini da ljudi ne žele da budu "informisani". Idemo dalje, možda neki put bude bolje a možda bude i gore, ko to zna. Da život nije neizvestan bilo bi nam dosadno.