Krediti za poplavljene

14.januar 2015.godine

EFSE i Banca Intesa podržavaju ekonomski razvoj ruralnih područja

  Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Banca Intesa potpisali su novi ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 10 miliona evra, koja će biti namenjena podršci ruralnim područjima Srbije, uključujući i ona koja su bila pogođena poplavama prošle godine.

  Sredstva će prevashodno biti iskorišćena za finansiranje nabavke nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu, kao i ukrupnjavanja poseda za individualne poljoprivredne proizvođače.

   „Sektor poljoprivrede u Srbiji doprinosi BDP-u više od 10% i bio je veoma teško pogođen poplavama tokom proleća prošle godine. Zajedno, bićemo u mogućnosti da pružimo značajnu podršku dugoročnom rastu sektora i prevazilaženju izazova kroz kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća u ruralnim područjima”, izjavila je Monika Bek (Monika Beck), predsedavajuća Odbora direktora EFSE.

  Banca Intesa je vodeća banka na tržištu Srbije i jedan od najvećih kreditora domaće poljoprivrede. Strateški fokusirana na pružanje podrške agrarnom sektoru još od 2008. godine, Banka je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima do sada plasirala oko 28.000 kredita u ukupnoj vrednosti od oko 150 miliona evra.

  „Poljoprivreda je značajna komparativna prednost Srbije i jedan od važnih izvora njenog dugoročnog ekonomskog rasta, zbog čega je Banca Intesa trajno opredeljena da pruža aktivnu podršku agrarnom sektoru. Nastavak uspešne saradnje sa EFSE će nam dati još veći potencijal da pomognemo našim klijentima i podstaknemo jačanje poljoprivredne proizvodnje, a time i dodatno doprinesemo oporavku celokupne domaće privrede“, izjavio je Alesio Ćoni (Alessio Cioni), zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa.

  Od početka saradnje sa EFSE 2010. godine, Banka je iz sredstava fonda realizovala više od 120 miliona evra kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstva i mala preduzeća.

Više detalja u saopštenju za javnost u prilogu

Dodaj komentar

Komentare bez provere "ljudskosti" mogu upisivati samo registrovani posetioci. Neregistrovani posetioci moraju da potvrde 5 znakova pre slanja komentara.

Sigurnosni kod
Osveži